Saf Şiddet - Lalehan Bosnalı
SAF ŞİDDET…
Şiddet; hangi durumda bir tehdit, hangi durumda hayatta kalmak için gerekli bir araçtır?
Eros, dört dakika boyunca tekmelenerek işkenceyle öldürüldü. Bu cümleyi yazarken dahi göğüs kafesim yanıyor.
Diğer taraftan, ona işkence yapan şahsın adresi sosyal medyada yayınlandı. Şahsın babası, büyük bir kalabalığın karşısına çıkartılarak tuhaf biçimde özür diletilirken videoya çekildi. Video televizyon kanallarında, sosyal medyada yayınlandı.
Berbattı.
Kimse “kardeşim çözüm bu değil,” demedi. Neden?
Eros’a işkence yapan hastalıklı kişinin gerçek bir ceza almayacağını bildiklerinden.
Adaletin sağlanacağına olan inancın sıfır noktasına gelmesi yüzünden, hukuk devleti sıfatından çıkan bir toplumun, adaleti sağlama çabasıyla küçük kalabalıklar halinde gelerek, taş devrine doğru adım adım gidişine şahit olmak sizi tedirgin etmiyor mu? Ya da ilkelliğe doğru giderken, bir gün başımıza gelebilecek felaketlere karşı bireysel olarak silahlanmak hiç aklınıza gelmiyor mu?
Cormac McCarthy’in yazdığı 2007 Pulitzer Ödülünü kazanan Yol isimli kitabında ana tema olan şiddet, romanı okurken elinizi ayağınızı titretiyor.
Hikâye, isimsiz büyük bir kıyametin ardından yaşanılanları anlatıyor. Kıyamet sonrası doğan çocuk ve onun isimsiz babasının ulu orta yaşanan şiddetin içinde hayatta kalma mücadelelerini nefes nefese ve dehşet içinde okuyorsunuz. Baba oğulun yaşadığı öylesine korkunç ulu orta bir şiddet ki, insanların et için biçildiği bir mahzen ya da terk edilmiş bir kamp alanında başsız, şişe geçirilmiş insan cesediyle karşılaşıyorsunuz. Mesela, çocuklarınızı gözünüzün önünde yemek isteyen pek çok insan türemiş.
Bu yaşanılan kör şiddeti sadece gıda kıtlığı ile açıklamak da yetersiz kalıyor. Çünkü kötülüğün öz bilinçle kuralsız bir dünya da yayılma hızına inanamazsınız.
Yol kitabındaki kadar kötü bir dünyaya uyanmak, tek bir felakete bakıyor.
Şiddeti, hem her zaman mevcut bir tehdit, hem de hayatta kalmak için gerekli bir araç̧ olduğu günleri hiçbir zaman yaşamak istemiyorum.
Zizek’e göre; insanların hayvanları aşan şiddet kapasiteleri konuşmalarından ileri geliyormuş.
Zizek’e katılıyor musunuz?
Peki; Eros’u tekmeleyerek öldüren hastalıklı şahıstan, intikam almak için sülalesini kameraya çıkartan, adresini sosyal medyada yayınlayanların Yol kitabındaki gibi bir felaket sonrası neye dönüşeceklerini hayal edebiliyor musunuz?