Korku Sineması Üzerine
Ben Özgür Bakar
Öncelikle hem edebiyatta hem sinemada ilgi alanım bir dünyayı hedefleyen Dark İstanbul Medya A.Ş.’nin oluşturduğu DarKitap.Com dünyasına “merhaba” demekten çok mutlu oldum.
Özellikle benim gibi renklerin en karanlık tonlarıyla üretilmiş eserlere ilgi duyan sanatseverler için zengin bir platform olacağınız şimdiden belli.
Beni bana soracak olursanız her şeyden önce kendimi sinemacı olarak görüyorum. Birçok sanatı ve zanaatı içinde toplayan sinemacılığın hemen her köşesine ilgim var. Erken yaştan beri emek verdiğim sektörde birbirine zıt kutuplarda geziniyorum. Mizah dergilerinde, TV’de komedi işlerde piştiğim için bir yandan güldüren şeyler üretmeyi sevsem de bütün birikimimi karanlık eserler yazmaya ve çekmeye yönelttim desem yalan olmaz. Özetle yazan ve yazdığını çeken biriyim. Kendi takipçilerimle böyle bir iletişimimiz var. Biraz gerilelim diyoruz sıkılınca biraz gülelim diyoruz. Karışık biraz işte.
Dijital çağ artık bize çok çeşitli imkanlar sunuyor. Dünya pandemi sonrası hızla tek tipleşirken İstanbul renklerini, tarihini ve gizemlerini koruyan hatta kendi insanımızın bile yeni yeni keşfettiği dünyanın en ilginç şehri olabilir dersek abartmış olmayız. Geçmişte Bond, Tin- Tin, Kaşıkçı Elması Soygunu’nu anlatan Topkapı filmleri gibi dönemin büyük bütçeli filmlerinde Hollywood’un fark ettiği İstanbul hala bakir mekanlarıyla, duyulmamış hikayeleri ile medyatik anlamda her mecrada ciddi potansiyelini koruyor. İstanbul’un yeraltından vampir, denizinden aşk, tepelerinden macera, tarihinden gizem fışkırıyor. Her mecra için yüzlerce yeni eser çıkarmak mümkün.
Türk Sineması’nda Korku Filmleri:
100 yılı aşan sinema tarihimizde korku, gerilim, fantastik, gizem, suç filmleri uzun bir süre izleyici gözünde kategori olarak yer almadı. Son 20 yılda bu algı git gide değişti. Özellikle korku sineması cesur yönetmenler sayesinde Türk komedi filmlerinin, drama filmlerinin ve stüdyo filmlerinin işgal ettiği vizyon takvimlerinde boy göstermeye başladılar. Önceleri salonlarda yer bulmak, vizyona doğru zamanda girmekten yoksun olan bu segmentteki filmler, şimdilerde ülke sınırlarını aşan bir sürece evirildi.
Türk korku filmleri 2000’li yılların başlarında gönüllü ekiplerin kurulmasıyla çok düşük bütçeli filmler olarak çekilmeye başlandı. Çoğu yapımcının ticari bulmadığı bu filmler yönetmenlerin çabaları ile hayat bulabildi. Aslına bakarsanız yapımcıların gözünden kaçan bir şeyler vardı. Özellikle 90’lı yıllarda dünyada korku gerilim segmenti büyük bir sıçrama yapmış, bu filmlerin çoğu Türkiye’de vizyona girmiş ve epeyce ilgi görmüştü. Çığlık, Kuzuların Sessizliği, Blair Cadısı, Altıncı His, Chucky, Halka, Stigmata, Elm Sokağı, Vampirler, Anaconda gibi…
Ülkemizde bu filmleri ve geçmişteki korku-gerilim filmlerini izleyip de ilham alan çok sayıda senarist ve yönetmen içten içe “nasıl yapsak da biz de vizyon takvimine girebilsek?” düşleri kuruyordu.
Kişisel çabalar, sektör emekçilerinin desteği, sonunda başarıyı da getirdi. Milenyumla birlikte cesur yönetmenler birer birer çok düşük bütçeli filmler çekmeye başladılar. Yabancı filmleri izlemeye alışmış korku sever sinema seyircisi, her ne kadar ilk başlarda temkinli yaklaştıysa da kendi topraklarında yeşeren bu düşe ortak olmayı kabul etti ve nihayet sinema salonlarına giderek izledikleri filmleri kıyaslamaya, eleştirmeye ve övmeye başladılar.
En azından kiliseden beslenen hikayeler yerine artık Anadolu’da süregelen inanışların peşinden giden filmleri görmek daha cazip ve ürkütücü geliyordu. Nitekim cinlerin nerdeyse her evde bir hikayesinin olduğu bir ülkede yaşamıyor muyuz? Büyük çoğunluğu Müslüman olan ülkemizin Kuran-ı Kerim’i kaynak alarak çekilen filmlere ilgi göstermemesi mümkün mü?
Elbette ki cesur yönetmenlerin filmleri zaman içerisinde Türk Korku Sineması segmentini oluşturmayı başardı. Birçok yapım firması listelerine en az bir korku filmi eklemeyi düşünmeye başladı. Tabi ki dağıtım firmaları da korku sezonu olarak bazı ayları bu filmlere ayırmayı uygun gördüler.
Sonunda artık ‘Türk Sineması Korku Filmleri’ bir sektör olmayı başardı. Darısı Fantastik Filmlerin başına.