Sami Dündar


Sami Dündar

16 Kasım 1963 yılında İstanbul’da doğdu.

1968 yılında tiyatroya adım attı. Ferih Egemen’in öğrencisi olarak çocuk tiyatrolarında yıllarca çok sayıda oyunda başrol ve ikinci roller üstlendi. Aynı yıllarda Turgut Irmak Çocuk Orkestrası’nda enstrumantist ve solist olarak görev yapmaya başladı.

1970 yılında TRT İstanbul Radyosu Çocuk Tiyatrosu'nda görev aldı. Bir yandan

Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde 1973 yılına kadar resim ve heykel sergileri açtı.

1978 – 1979 yıllarında kendi yazdığı, yönettiği ve oynadığı tek kişilik pantomim gösterisi “Hücrem” adlı oyunu, ülke turnesinde yıl boyunca kapalı gişe oynadı.

1979 yılında Tay Yayınları’ndan çıkan Yüzbaşı Volkan adlı çizgi romanda, yardımcı ressam olarak çalıştı.

1980 Yılında 12 Eylül askeri darbesi sonrası gözaltına alınarak hapse atıldı. İdam istemiyle başlayan yargılama süreci, yaşının küçük olması nedeniyle ağır hapis cezaları ile sonuçlandı.

1988 yılında hapisten çıktıktan kısa bir süre sonra, 5. Boyut isimli bir organizasyon şirketi kuran Sami Dündar, özel televizyonların yayın hayatına girmesiyle birlikte çok sayıda TV programlarının prodüksiyonları ile danışmanlıklarını yaptı. Ulusal ve uluslararası birçok markanın organizasyon işlerini yürüttü. Sektörüne yenilikler katması ile ünlendi.

17 Ağustos 1999’da organizasyonunu yaptığı Donanma Komutanlığı misafirhanesinde konaklarken ülkenin gördüğü en büyük felaket olan depremde, konakladığı bina fay hattı tarafından yutulunca, göçük altında kaldı. Yirmi yedi saat can çekiştikten sonra kurtarıldı, fakat öldü sanılıp ceset torbasına konuldu. Tesadüfen yaşadığı anlaşılınca, yoğun bir tedavi döneminden geçerek, ‘yürüyemez’ raporuyla hastaneden taburcu oldu. Üç ay sonra yürümeyi başardı. Yaşadıklarını“Her Şeyin Bittiği Yerden” adlı kitapta topladı. Kitap önce best-seller listesinde sonra da long-seller listesinde yerini aldı.

Yurt içinde ve yurt dışında önemli etkinliklere imza attı. Birçok alanda onur ödülleri ve plaketlere layık görüldü. İlginç yaşamı ve başarı öyküleri nedeniyle The Wall Street Jurnal Europe (24 Aralık 2003) gazetesine manşet oldu.

2006 yılında reklam ve uzun metraj film sektörüne yapımcı sıfatıyla giriş yaptı. Aynı yıl organizasyon şirketi, 5. Boyut Stüdyoları olarak yeni unvan aldı. Bu yıllarda çok sayıda reklam filmi, tanıtım filmi, TV filmleri, belgeseller, müzik klipleri ve uzun metraj sinema filmlerinin yapımcılığını ve yönetmenliğini yaptı.

2013 Yılında ise Sami Dündar Film Yapım şirketini kurarak iki firmasının iştigal alanlarını birbirinden ayırdı.

2019 Yılında Dark İstanbul adı altında medya şirketi kurdu. Sadece İstanbul odaklı hikâyelerden yola çıkarak üretim yapan sanatçıları bir araya toplayan şirket, Kitap – Dergi – Müzik – Sinema olmak üzere dört ana bölümde faaliyet gösteriyor.

Sami Dündar’ın ayrıca şarkı sözleri, tiyatro oyunları, müzikal senaryoları, sinema senaryoları, kitapları ve şiirleri bulunmaktadır.

Sırasıyla eğitim hayatı:

Bahariye ilkokulu, Kadıköy Orta Okulu, Sultanahmet Meslek Lisesi (Makine Ressamlığı Bölümü), Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (Tiyatro Bölümü/Terk), Eskişehir Anadolu Üniversitesi (İşletme Bölümü/Terk), Yeditepe Üniversitesi (Halkla İlişkiler Bölümü/Terk), Los Angeles International University (İşletme Bölümü/Mezun), Aston American University (PR & Corporate Communications Master Programı/Devam ediyor)

Sivil toplum kuruluşlarında aktif olan Sami Dündar’ın halen sürdürdüğü görevleri:
TESİYAPDER Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Derneği (Başkan)
YEKON Yaratıcı Endüstriler Konseyi (Denetim Kurulu Başkanı)
PKS Paris Kültür Sanat-Paris Bosphore (Yönetim Kurulu Üyesi)
IF Institut Français (Partner, Sanat İnsanı)
MSG Müzik Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (Üye)
TCG Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (Üye)
TESİYAP Televizyon ve Sinema Yapımcıları Meslek Birliği (Üye)
KIZILAY (Gönüllü Üye)
AKUT Arama Kurtarma (Gönüllü Üye)


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.